සීලීයාක් රෝගය යනු ඔබ ග්ලූටන් අනුභව කරන විට ඔබේ ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ඔබේම පටක වලට පහර දෙන තත්වයකි.
මෙය ඔබේ බඩවැල් (කුඩා අන්ත්රය) වලට හානි කරන බැවින් ඔබේ ශරීරයට නිසි ලෙස පෝෂ්ය පදාර්ථ ලබා ගත නොහැක.
සීලීයාක් රෝගය පාචනය, උදර වේදනාව ඇතුළු රෝග ලක්ෂණ රාශියක් ඇති කළ හැකිය.
සීලීයාක් රෝගය ඇතිවන්නේ ධාන්ය වර්ග 3 ක දක්නට ලැබෙන ආහාර ප්රෝටීනයක් වන ග්ලූටන් වලට අහිතකර ප්රතික්රියාවක් මගිනි:
තිරිඟු
බාර්ලි
රයි
ග්ලූටන් එම ධාන්ය වර්ග අඩංගු ඕනෑම ආහාරයක දක්නට ලැබේ, ඒවා අතර:
පැස්ටා
කේක්
උදෑසන ආහාර ධාන්ය වර්ග
බොහෝ පාන් වර්ග
සමහර සෝස් වර්ග
ඊට අමතරව, බොහෝ බියර් බාර්ලි සමඟ සාදා ඇත.
සීලියාක් රෝගයේ රෝග ලක්ෂණ
ග්ලූටන් අඩංගු ආහාර ගැනීමෙන් බඩවැල් රෝග ලක්ෂණ රාශියක් ඇති විය හැක, එනම්:
විශේෂයෙන් අප්රසන්න ගඳක් ඇති විය හැකි පාචනය
බඩ කැක්කුම
බඩ පිම්බීම සහ වාතය පිටවීම (වාතය පිටවීම)
අජීර්ණය
මලබද්ධය
ආහාර වලින් ප්රමාණවත් පෝෂ්ය පදාර්ථ නොලැබීම නිසා ඇතිවන තෙහෙට්ටුව (තෙහෙට්ටුව)
නොදැනුවත්වම බර අඩු වීම
ගැබ් ගැනීමේ ගැටළු (වඳභාවය)
ස්නායු හානි (පර්යන්ත ස්නායු රෝග)
සම්බන්ධීකරණය, සමබරතාවය සහ කථනයට බලපාන ආබාධ
සෙලියාක් රෝගය හඳුනා ගන්නේ කෙසේද?
රුධිර පරීක්ෂණ: සෙලියාක් රෝගයෙන් පෙළෙන බොහෝ පුද්ගලයින් තුළ ඉහළ යන පටක ට්රාන්ස්ග්ලූටමිනේස් (tTG) ප්රතිදේහ වැනි නිශ්චිත ප්රතිදේහ සඳහා පරීක්ෂා කිරීම.
බයොප්සි සමඟ එන්ඩොස්කොපි පරීක්ෂාව: ලාක්ෂණික හානිය හඳුනා ගැනීමෙන් රෝග විනිශ්චය තහවුරු කිරීම සඳහා බඩවැල් ආස්තරයේ කුඩා සාම්පලයක් ගනු ලැබේ.
සීලියාක් රෝගයට ප්රතිකාර කිරීම
සිලියාක් රෝගයට ප්රතිකාරයක් නොමැත,
නමුත් ග්ලූටන්-නැති ආහාර වේලක් අනුගමනය කිරීම රෝග ලක්ෂණ පාලනය කිරීමට සහ තත්වයේ දිගුකාලීන සංකූලතා වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.
ඔබට සුලු රෝග ලක්ෂණ තිබුණත්, ග්ලූටන් අනුභව කිරීම දිගටම කරගෙන යාම බරපතල සංකූලතා ඇති කළ හැකි බැවින් ඔබේ ආහාර වේල වෙනස් කිරීම කල යුතුයි.
කායික රෝග පිලිබද විශේෂඥ වෛද්ය
බන්දුල සත්කුමාර
0 ප්රතිචාර:
Post a Comment