Saturday, April 20, 2024

සීනී සහ දියවැඩියාව.



සීනි ආහාර රසවත් කිරීමට සහ බේක් කරන ලද ආහාර  සඳහා විශිෂ්ට වයනයක් ලබා දෙනවා පමණක් නොව, එය ජෙලි, සෝස් සහ ඇඳුම් පැළඳුම් ආරක්ෂා කර ගැනීමටද උපකාරී වේ. සීනි භාවිතය සම්පූර්ණයෙන්ම වළක්වා ගැනීම අපහසු වුවද, එය අධික ලෙස පරිභෝජනය කිරීම ඔබේ සෞඛ්යයට අහිතකර විය හැකිය.  

 සීනි භාවිතයෙන් වැළකී සිටීමට  සිරුර උපකාර කළද, සිරුරේ බර පාලනය කිරීම සඳහා රසකාරක  අවදානම් විය හැකිය.

සීනි එකතු කළ ආහාර විශාල ප්රමාණයක් අනුභව කිරීමෙන් ඔබට දියවැඩියාව වැළඳීමේ වැඩි ඉඩක් ඇති බව සත්යයකි.  සීනි පරිභෝජනය  ඔබේ දියවැඩියාව වැළදීමේ   අවදානම වැඩි කළ හැකිය.

දියවැඩියාව ඇති වන්නේ ඔබේ ශරීරයට රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඵලදායී ලෙස නියාමනය කිරීමට නොහැකි වූ විටය. ඔබේ අග්යායාශය ප්රමාණවත් තරම් ඉන්සියුලින් නිපදවීම නැවැත්වූ විට, ඔබේ සෛල ඉන්සියුලින් වලට ප්රතිරෝධී වන විට හෝ දෙකම සිදු වූ විට දියවැඩියාව  ඇති විය හැක.

 

ඉන්සියුලින් යනු ඔබේ රුධිරයේ සිට ඔබේ සෛල තුළට සීනි ගෙන යන හෝමෝනයකි. ඔබේ ශරීරය ප්රමාණවත් ලෙස ඉන්සියුලින්   නිපදවන්නේ නැත්නම් හෝ ඔබ ඉන්සියුලින් ප්රතිරෝධී බවට පත් වුවහොත්, ඔබට රුධිරයේ සීනි මට්ටම නිදන්ගතව වර්ධනය විය හැක.

 

දිගු කලක් තිස්සේ පවතින අධික රුධිර සීනි මට්ටම හෘද රෝග, ස්නායු ආබාධ සහ වකුගඩු හානි පිළිබඳ විශ්වාසනීය මූලාශ්රය වැඩි කළ හැක, එබැවින් ඒවා පාලනය කර ගැනීම අත්යවශ් වේ.

 

දියවැඩියාවේ මූලික වර්ග දෙකක් තිබේ:

 

වර්ගය 1: මෙම ස්වයං ප්රතිශක්තිකරණ රෝගය ඇතිවන්නේ ඔබේ ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ඔබේ අග්යාන්යාශයට පහර දී ඉන්සියුලින් නිපදවීමේ හැකියාව විනාශ කරන විටය.

 

වර්ගය 2: අග්න්යාශය ප්රමාණවත් තරම් ඉන්සියුලින් නිපදවීම නැවැත්වූ විට, ඔබේ ශරීරයේ සෛල එය නිපදවන ඉන්සියුලින් හෝ දෙකටම තවදුරටත් ප්රතිචාර නොදක්වයි.

 

පළමු වර්ගයේ දියවැඩියාව සාපේක්ෂව දුර්ලභ වන අතර, ලොව පුරා 5-10%  පළමු වර්ගයේ දියවැඩියා රෝගීන් වේ.

 

දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව -  දියවැඩියා රෝගීන්ගෙන් 90% කට වඩා වැඩි ප්රමානයක් දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියා රෝගීන්වේ.   එය මූලික වශයෙන් ආහාර සහ ජීවන රටා සාධක මගින් ඇතිවන්නකි..

 

සීනි ඔබේ දියවැඩියාව වැළඳීමේ අවදානම වැඩි කරයිද?

පර්යේෂණයට අනුව, සීනි සහිත පැණිරස බීම නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීම විශ්වාසදායක මූලාශ්රයකින් ඔබේ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කරයි.

 

රටවල් 175  දත්ත වලට අනුව සීනි පරිභෝජනය දියවැඩියාව අවදානම සමඟ විශ්වාසනීය මූලාශ්රය සැලකිය යුතු ලෙස සම්බන්ධ වී ඇත. අධික සීනි පරිභෝජනය අවදානම වැඩි කරන අතර අඩු සීනි පරිභෝජනය එය අඩු කරයි.

 

සීනි දියවැඩියාවට හේතු වන බව මෙම අධ්යයනයන් සනාථ නොකළද, බොහෝ පර්යේෂකයන් විශ්වාස කරන්නේ සීනි සෘජුව හා වක්රව දියවැඩියා අවදානම වැඩි කරන බවයි.

 

ෆෲක්ටෝස් ඔබේ අක්මාව මත ඇති කරන බලපෑම නිසා එය සෘජුවම දියවැඩියා අවදානම වැඩි කළ හැක.

 

සීනි විශාල ප්රමාණයක් අනුභව කිරීමෙන් බර වැඩිවීමට සහ ශරීරයේ මේදය වැඩි කිරීමට දායක වීමෙන් දියවැඩියා අවදානම වක්රව ඉහළ නැංවිය හැකිය - මේ දෙකම දියවැඩියාව වර්ධනය සඳහා වෙනම අවදානම් සාධක වේ.

 


අධික සීනි පරිභෝජනයේ අහිතකර බලපෑම් අවම කිරීම සඳහා, ඇමරිකානුවන් සඳහා වන 2020-2025 ආහාර මාර්ගෝපදේශ නිර්දේශ කරන්නේ ඔබේ මුළු දෛනික කැලරි ප්රමාණයෙන් 10%කට වඩා විශ්වාසදායක ප්රභවයක් එකතු කළ සීනිවලින් ලබා නොගන්නා ලෙසයි.

 ස්වාභාවික සීනි එකම බලපෑමක් ඇති නොකරයි

එකතු කරන ලද සීනි විශාල ප්රමාණයක් අනුභව කිරීම දියවැඩියාවට සම්බන්ධ වී ඇති අතර, එය ස්වාභාවික සීනි සඳහා විශ්වාසදායක ප්රභවයක් නොවේ.

 ස්වාභාවික සීනි පලතුරු සහ එළවළු වල දක්නට ලැබෙන අතර ඒවා නිෂ්පාදනයේදී හෝ සැකසීමේදී එකතු කර නොමැත. ඒවා තන්තු, ජලය සහ අනෙකුත් පෝෂ් පදාර්ථ සමඟ සංයෝජනය වී ඇති නිසා, ඒවා වඩාත් සෙමින් ජීර්ණය වන අතර ඔබේ රුධිරයේ සීනි වැඩිවීමට ඇති ඉඩකඩ අඩුය.

 පලතුරු සහ එළවළු බොහෝ සැකසූ ආහාර වලට වඩා බරින් අඩු සීනි අඩංගු වේ, එබැවින් ඔබේ පරිභෝජනය පාලනය කිරීම පහසුය.

 පළතුරු යුෂ

100% පළතුරු යුෂ පානය කිරීම දියවැඩියා අවදානම වැඩි කරයිද යන්න පිළිබඳව පර්යේෂණ මිශ් වේ.

 ස්වභාවික යුෂවල සීනි වැඩි සහ තන්තු අඩු වූ විට පවා එය ඔබේ රුධිරයේ සීනි වැඩි කළ හැක. කෙසේ වෙතත්, මේදය, තන්තු සහ ප්රෝටීන් ප්රභවයන් සමඟ එය ඒකාබද්ධ කිරීමෙන් රුධිරයේ සීනි වැඩිවීම වළක්වා ගත හැකිය.

 ඇමරිකානු දියවැඩියා සංගමය නිර්දේශ කරන්නේ පළතුරු යුෂ වෙනුවට ජලය හෝ කැලරි රහිත පාන වර්ග ලබා දීමයි.

ස්වභාවික රසකාරක

මී පැණි සහ මේපල් සිරප් වැනි සමහර ස්වභාවික රසකාරක මේස සීනි තරම් දැඩි ලෙස සැකසූ නමුත් ඒවා තවමත් සාපේක්ෂ වශයෙන් පිරිසිදු සීනි ප්රභවයන් වන අතර තන්තු නොමැති තරම්ය.

 "ස්වාභාවික" ලෙස අලෙවි කරන තවත් බොහෝ රසකාරක  එකතු කළ සීනි ලෙස සැලකිය යුතුය. මේවාට අග්ගිස් සිරප්, පොල් සීනි සහ උක් සීනි ඇතුළත් වේ.

 කෘතිම රසකාරක දියවැඩියා අවදානම වැඩි කරයිද?

 කෘතිම රසකාරක යනු ශක්තිය සඳහා පරිවෘත්තීය කළ නොහැකි පැණි රසැති ද්රව් වේ. ඔවුන් කැලරි නොමැතිව පැණිරස ලබා දෙයි.

 කෘතිම රසකාරක මගින් රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ නොගියද, ඒවා තවමත් ඉන්සියුලින්      ප්රතිරෝධයට සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාවට සම්බන්ධ වී ඇත. කෙසේ වෙතත්, මෙය සිදු වන්නේ මන්දැයි විශේෂඥයින් සම්පූර්ණයෙන්ම වටහාගෙන නොමැත.

 එක් මතයක් නම්, කෘතිමව පැණි රස කළ නිෂ්පාදන මිහිරි රසැති ආහාර සඳහා කැමැත්ත නිසා   වැඩිපුර සීනි සහිත ආහාර අනුභව කරන බවයි. තවත් අදහසක් නම්, ඔබේ මොළය මිහිරි රසය ශුන් කැලරි සමඟ සම්බන්ධ කරන බැවින් කෘතිම රසකාරක මගින් සීනි වලින් පරිභෝජනය කරන කැලරි සඳහා ප්රමාණවත් ලෙස වන්දි ගෙවීමට ඔබේ ශරීරයට ඇති හැකියාව කඩාකප්පල් කරන බවයි.

 කෙසේ වෙතත්, දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා, ආහාර සෝඩා තවමත් සම්පූර්ණ සීනි සෝඩා වලට වඩා හොඳ විකල්පයක් බව සැලකිල්ලට ගැනීම වැදගත්ය.

 


 




A day in the life

Friday, April 19, 2024

දරමිටි පෝය


නිකිණි පෝයට දරමිටි පෝය කියන්නෙ ඇයි
දන්නවද?ඇසළ හා නිකිණි මාසවල කැලෑවෙ
සතුන්ට බොන්න වතුරවත් නැති වෙනව.
නියගය නිසා සත්තු වතුර හොයා ගෙන කැලෙන් එලියට විත් ගොවීන්ගෙ භෝග විනාශ කරනව .සිද්ධස්ථාන වනසනව.ජය සිරි බෝධියෙ දලු පවා ආහාරයට ගත්තලු. හාමුදුරුවරුයි,දායකයෙයි මෙයට පිළියමක් ලෙසින් සිරි මහ බෝධිය වටා ගිනි මැල ගැහුව.සත්තු ඒම වැළකුණා. ඒත් දිගින් දිගටම ගිනිමැල ගහන්න දර තිබුනෙ නැහැනෙ.
ඔන්න එතකොට සැදැහැවතුන් වන්දනාවෙ එන්නෙ දරමිටිත් අර ගෙන.තෙල්
මල්,හදුන්කූරු එක්ක දරත් අර ගෙන එන කොට එය දරමිටි පෙරහැර වුනා. එදා ඉඳල
නිකිණි පෝයට දරමිටි පෝය කියලත් කියනව..

 

ඉතිං,
දරමිටි ඇද්දා...රෑ නිදි වැරුවා..
ගිනි මැල ගහගෙන රැක සිටියා...
එහෙව් අපට අද එන්න තහංචිද..
ජයසිරිමා බෝ හාමුදුරුවනේ...
රන් වැට පාමුල සාදු කියනකොට
අහිතක් නොහිතා ඉන්ට.හොදයි
ඉස්සර වාගෙම දාදිය මුහුවුනු
වැලි මළුවේ හිද සාදු කියනකොට
ලෙන්ගතුකම් නොහිතන්ඩ .හොඳයි..
බුදු හාමුදුරුවො දුටුවා වාගේයි
දුක ඉවසා වැඩ ඉන්ට හොඳයි

අපේ බාර පිළිගන්න..හොඳයි


උපුටා ගැනීමකී ස්තූතියී

A day in the life

Thursday, April 18, 2024

'භ්‍රමණය' වීම

පෘථිවිය තම අක්ශය වටා කැරකැවීමට අපි කියනවා 'භ්රමණය' වීම කියලා. පෘථිවිය විතරක් නෙමෙයි අනෙකුත් ග්රහලෝක, තාරකාවන් සහ කළු කුහරත් භ්රමණය වීමකට ලක් වෙනවා. එතකොට ඇයි මෙහෙම ග්රහලෝක භ්රමණය වෙන්නේ? මේ භ්රමණය ආරම්භ වුනේ කොහොමද? කොහොමද භ්රමණය නවතින්නේ නැතුව දිගටම සිද්ධ වෙන්නේ කියලා අපි මේ ලිපියෙන් දැනගමු.
තාරකාවන් සහ ග්රහලෝක වලට උපත ලබා දෙන්නේ නෙබියුලාවන් (Nebula) විසින්, නෙබියුලාවක් කියන්නේ අභ්යවකාශයේ විශාල ප්රදේශයක් පුරාවට විහිදි පවතින වායූන්, දුහුවිලි සහ පදාර්ථ වලින් සමන්විත ප්රදේශයක්. විශ්වයේ තියෙන සුලභතම මූලද්රව්යය වන හයිඩ්රජන්, හීලීයම් වායුන් සහ කාබන් සහ ඔක්සිජන් වැනි මූලද්රව්යයන්ගෙන් නෙබියුලාවක් සමන්විතයි. මේ නෙබියුලාවන් තුළ නිර්මාණය වෙමින් පවතින තාරකාවන් සහ ගුරුත්වය යටතේ එකිනෙක ගැටෙන පදාර්ථ කොටස් නිසා අතිශයින් ඉහළ උෂ්ණත්ව ඇති වෙනවා. මේ විශාල උෂ්ණත්වය නිසාවෙන් ලැබෙන ශක්තිය නිසා සහ කුඩා ප්රමාණයන් වල ගුරුත්වාකර්ශණ බලයන් හේතුවෙන් දුහුවිලි, වායුන් සහ පදාර්ථයන් ඔබ-මොඹ ගමන් කරන්න පෙළබෙනවා. එහාට මෙහාට චලනය වෙන මේ කුඩා පදාර්ථ කොටස් එකිනෙකට විවිධ කෝණයන් වලින් ඝට්ටනය වීම් වලට ලක් වෙනවා. මේ නිසාවෙන් ඒ ඒ පදාර්ථ අංශු කැරකැවීමකට එහෙමත් නැත්නම් භ්රමණය වෙන්න පටන් ගන්නවා. සමස්ථයක් විදිහට ගත්තාම මේ කුඩා පදාර්ථයන්ගේ චලනය සහ භ්රමණය හේතුවෙන් සමස්ථ නෙබියුලාවම සමහර අවස්ථාවන් වලදී තමන්ගේ අක්ශය වටා කැරකැවීමට පටන් ගන්නවා.
ඉතින් මේ විදිහට භ්රමණය වන කුඩා දුහුවිලි, වායූන් සහ පදාර්ථයන් හට භ්රමණය වීම නිසා කෝණික ගම්යතාවයක් සහ අවස්ථිතියක් හිමිවෙනවා. ඒ වගේම ඒවා දිගටම මෙහෙම තියෙන්නේ නැහැ. මේවා ගුරුත්වය යටතේ එකිනෙකට ඇඳ වැටීමකට ලක් වෙනවා. ඒ කියන්නේ ගුරුත්වාකර්ශණ බලයන් නිසාවෙන් මේ කුඩා අංශූන් එකට ඇලීමකට ලක්වෙමින් එකට එකතුවීමකට ලක්වෙනවා. හැබැයි මේ විදිහට එකට එකතු වෙමින් ප්රමාණයෙන් විශාල වන කොටස් වලට, එකතු වීමට පෙර කෝණික ගම්යතාවයක් තිබුණු නිසා තමන්ගේ ස්ථායිතාවය පවත්වාගැනීමට නම් අනිවාර්යයෙන්ම භ්රමණය වීමකට ලක් වෙන්න සිඳු වෙනවා. (කෝණික ගම්යතාවය කියන්නේ භ්රමණය වන වස්තුවක ස්කන්ධය, භ්රමණ වේගය සහ අරය මත රඳා පවතින භෞතික රාශියක්.)
ගුරුත්වාකර්ශණ බලයන් නිසාවෙන් මේ විදිහට ක්රම ක්රමයෙන් එකට එකතු වෙන පදාර්ථ, තමන්ට ආසන්නයේ තියෙන පදාර්ථයන්ද ගුරුත්වය යොදාගෙන තමා වෙතට ඇඳ ගන්නවා. ග්රහලෝකයන් නිර්මාණය වීමට බොහෝවිට දායක වෙන්නේ දුහුවිලි සහ අනෙකුත් පදාර්ථයන් වුනත් තාරකාවන් නිර්මාණය කරලීමට ප්රධාන වශයෙන් දායක වනුයේ හයිඩ්රජන් සහ හීලීයම් වායූන්ය. දිගින් දිගටම සිඳුවන මේ ක්රියාවලිය අවසානයේදී නිර්මාණය වන තාරකාවන් සහ ග්රහලෝකයන් ගුරුත්වය යටතේ වස්තුවකට පැවතිය හැකි ස්ථායීම හැඩය වන ගෝලාකාර හැඩයක් බවට පත්වෙනවා. ඉතින් මෙවැනි ක්රියාවලියකින් නිර්මාණය වුනු පෘථිවිය පැතලියි යැයි සිතීම කොපමණ අණුවන ක්රියාවක්ද?
කලින් විස්තර කරා වගේ මේ ග්රහලෝක සහ තාරකාවන් නිර්මාණය කරලීමට දායක වුනු කුඩා පදාර්ථ කොටස් තමන්ගේ කෝණික ගම්යතාවය සහ අවස්ථිතිය ආරක්ශා කරගන්න දිගටම භ්රමණය වෙමින් පවතිනවා. අභ්යවකාශය විසින් මේ විදිහට තමන්ගේ අක්ශය වටා භ්රමණය වන ග්රහලෝකයන් සහ තාරකාවන් වෙතට ප්රතිරෝධී බලයක් ඇති කරන්නේ නැති නිසා මේවට පුළුවන් යම් කිසි ආකරයක අභ්යන්තර හෝ බාහිර බාධාවක් ඇති නොවන තාක් දිගටම භ්රමණය වෙමින් පවතින්න.
අපේ පෘථිවිය සහ සුර්යයා ඇතුළු සමස්ථ සෞරග්රහ මණ්ඩලයම නිර්මාණය වුනේ අඳින් වසර බිලියන 4.6 කට පමණ කලින් මේ වගේ නෙබියුලාවකින්. ඒ නෙබියුලාවෙන් නිර්මාණය වුනු අපගේ සුර්යයා විසින් ඇති කරන ගුරුත්වාකර්ශණ බලය සහ අධික ස්කන්ධය නිසා ඇතිවෙන Space fabric එකෙහි වක්රතාවය නිසාවෙන් ග්රහලෝක සුර්යයා කේන්ද්රකරගත් අක්ශයක් වටා පරිභ්රමණය වීමට පටන් ගත්තා. සුර්යයා විසින් ඇති කරන ගුරුත්වාකර්ශණ බලයට සමානුපාතික වන ලෙස ග්රහලෝක ඒ ඒ පථයන්ගේ පිහිටුම් ඇති කරගත්තා. ඒ වගේම අපේ සෞරග්රහ මණ්ඩලයේම කෝණික ගම්යතාවය ආරක්ශා කරගන්න සුර්යයා සමඟ 2D එහෙමත් නැත්නම් පැතලි තලයක සියළුම ග්රහලෝක පරිභ්රමණය වෙන්න පටන් ගත්තා.
අපේ සෞරග්රහ මණ්ඩලයේ ග්රහලෝකයන්ගේ උත්තර ධ්රැවයට ඉහළ සිට බැලුවහොත් සිකුරු ග්රහලෝව හැර අනෙකුත් ග්රහලෝකයන් සියල්ලම භ්රමණය වෙන්නේ වමාවර්තවයි.
අපේ සෞරග්රහ මණ්ඩලයේ නිර්මාණය වුනු කාලයේ පටන් විවිධ ඝට්ටනයක් වලට ලක්වෙන්නට මේ ග්රහලෝකයන් වලට සිඳු වෙලා තියෙනවා. අපි තාම හරියටම දන්නේ නැහැ ඇයි සිකුරු ග්රහලෝකය දක්ෂිණාවර්තව භ්රමණය වෙන්නේ කියලා. හැබැයි එහෙම වෙන්න බලපෑවා කියලා හිතන හේතූන් කිහිපයක් තියෙනවා. එවගෙන් එකක් තමයි අනෙකුත් ග්රහලෝකයන් මෙන් වමාවර්තව භ්රමණය වෙමින් පැවති සිකුරු ග්රහලෝකය ඉතා අතීතයේදී විශාල උල්කාපාතයක් සමඟ සිඳු කරගත්තු ඝට්ටනයක් නිසාවෙන් දක්ෂිණාවර්තව භ්රමණය වෙන්න පටන් ගත්තා කියලා. හැබැයි ඒ තර්කය ටිකක් විතර බිඳ වැටුනේ සිකුරු ග්රහයාගේ භ්රමණය ප්රතිවිරුද්ධ කරන්න තරම් විශාලත්වයක් දරන උල්කාපාතයන් සිකුරු ග්රහයා සමඟ ඝට්ටනය වුවහොත් එම ග්රහලෝකය නිතැතින්ම විනාශ වී යා හැකි නිසාවෙනි. මේ සඳහා ඉදිරිපත් වී ඇති තවත් තර්කයන් වනුයේ සිකුරු ග්රහලෝව අභ්යන්තරයේ සිඳුවුනු භූගෝලීය වෙනස්වීම් නිසා ග්රහලෝවෙහි උතුරු දකුණ මාරුවීමකට ලක් වීම හෝ සිකුරු ග්රහලෝව තවත් ග්රහලෝවක් සමඟ ඝට්ටනය වී එම ග්රහලෝක දෙකම එකට එකතු වී නිර්මාණය වුනු නව සිකුරු ග්රහලෝකයේ සඵල කෝණික ගම්යතාවය හේතුවෙන් දක්ශිණ දිශාවට භ්රමණය වීමට පටන් ගැනීමයි. නමුත් මින් නිවැරදි වනුයේ කුමක්ද යන්න අපට තවමත් අභිරහසකි.
පෘථිවියේ 23.5° ක පමණ සහ අඟහරුගේ 25.2° ආනත වීමට හේතුවුනා යැයි සලකන්නේ ඉතා අතීතයේදී ඒ ග්රහලෝකයන් අභ්යවකාශ වස්තූන් සමඟ සිඳු කරගත්තු ඝට්ටනයන්ය. යුරේනස් ග්රහලෝව 98° ක පමණ විශ්මයජනක ආනත වීමක් පෙන්වනවා. මෙතරම් විශාල අඟයක ආනත වීමක් නිසා යුරේනස් ග්රහලෝව තිරස් තලයක භ්රමණය වෙනවා කියලා තමයි අපිට පේන්නේ. ඒක නිසා බලන ධ්රැවය අනුව ඒ ග්රහලෝකයේ භ්රමණය වමාවර්ත හෝ දක්ශිණාවර්ත වෙන්න පුළුවන්.
අපේ පෘථිවිය එක් භ්රමණයක් සම්පූර්ණ කරන්න පැය 23, විනාඩි 56ක පමණ කාලයක් ගත කරනවා. සමකය ආසන්නයේ පෘථිවියේ කෝණික ප්රවේගය, එනම් භ්රමණය වීමේ වේගය 1670 km/h ක පමණ අඟයක් ගත්තත්, සමකයේ සිට උත්තර හෝ දක්ශිණ ධ්රැවයන් වෙතට ගමන් කරද්දී මේ අඟය ක්රම ක්රමයෙන් වෙනස් වීමකට ලක්වෙනවා. කාලයත් එක්ක සිඳුවන විවිධ හේතූන් නිසා පෘථිවියේ භ්රමණ වේගය අඩු වෙන්න පුළුවන්. උදාහරණයක් විදිහට 2004 වර්ෂයේ ඉන්දියන් සාගරයේ ඇතිවුනු රුඳුරු සුනාමිය හේතුවෙන් පෘථිවියේ අවස්ථිතියේ සිඳුවුනු වෙනස් වීම නිසා පෘථිවි භ්රමණ වේගය නොසැලකිය හැකි තරම් ප්රමාණයකින් වැඩි වුනා. ඒ වගේම චීනයේ Yangtze ගංඟාව හරහා ඉදි කරලා තියෙන Three Gorges වේල්ල නිසාවෙන්ද පෘථිවියේ භ්රමණ වේගය නොසැලකිය හැකි තරම් ප්රමාණයකින් අඩු වුනා. මේවා ඉතාමත් කුඩා ප්රමාණයේ වෙනස් වීම් විතරයි. ඒ වගේම පෘථිවියේ භූ තැටි වල විචලනය, ගෝ.ලීය උ.ෂ්ණත්වය ඉහළ යෑම හේතුවෙන් සමකාසන්න සාගරයන් වලට එක්රැස් වන ජලය හේතූවෙන්, විශාල ප්රමාණයේ උල්කා ඝට්ටනයන් වලින් පෘථිවියේ භ්රමණ වේගය වෙනස් වෙන්න පුළුවන්.
එතකොට ඇයි පෘථිවිය මෙච්චර වේගයෙන් කැරකැවෙනවා නම් අපිට ඒක දැනෙන්නේ නැත්තේ? මේකට සරල උත්තරයක් දෙන්නම්. හිතන්නකෝ ඔයා 100km/h ක වේගයෙන් අධිවේගී මාර්ගයක ගමන් කරනවා කියලා. එතකොට ඔයාගේ ඇඟට වේගය නිසා බලපෑමක් වෙන්නේ වාහනය වේගය වැඩි කරද්දී සහ අඩු කරද්දී නේද? එකම වේගෙන් යද්දි මුකුත් දැනෙන්නේ නැහැ නේද? මෙන්න මේ වගේ දෙයක් තමයි පෘථිවියෙත් වෙන්නේ. අපිට පෘථිවියේ භ්රමණය දැනෙන්නේ නැත්තේ පෘථිවියේ භ්රමණ වේගය වෙනස් වෙන්නේ නැති නිසා.
• හොඳටම සරල කරලා කිව්වොත් පෘථිවිය (සහ අනෙකුත් ග්රහලෝක) භ්රමණය වෙන්නේ, පෘථිවිය හදන්න දායක වුනු පුංචි පුංචි පදාර්ථ භ්රමණය වුනු නිසයි. ඒ පදාර්ථ වල කෝණික ගම්යතාවය දිගටම ආරක්ශා කරගන්න නම් ඒවා ගොඩක් එකතු වෙලා හැදුනු සංයුක්ත වස්තූවත් භ්රමණය වෙන්න ඕනේ.
අන්තිමට ටිකක් විශේෂ දෙයක් කියන්න ඕනේ. ගුරුත්වාකර්ශණ බලය කියන්නේ තාරකාවන්, ග්රහලෝක සහ ජීවයේ නිර්මාපිතයා කිව්වොත් නිවැරදියි. නමුත් තාරකාවන්ගේ විනාශකයා වෙන්නේත් ගුරුත්වාකර්ශණ බලයමයි.
Padaartha - පදාර්ථ

A day in the life