පරිවර්ථනය - Translate සිංහල > TAMIL> ENGLISH

Saturday, April 20, 2024

සීනී සහ දියවැඩියාව.



සීනි ආහාර රසවත් කිරීමට සහ බේක් කරන ලද ආහාර  සඳහා විශිෂ්ට වයනයක් ලබා දෙනවා පමණක් නොව, එය ජෙලි, සෝස් සහ ඇඳුම් පැළඳුම් ආරක්ෂා කර ගැනීමටද උපකාරී වේ. සීනි භාවිතය සම්පූර්ණයෙන්ම වළක්වා ගැනීම අපහසු වුවද, එය අධික ලෙස පරිභෝජනය කිරීම ඔබේ සෞඛ්යයට අහිතකර විය හැකිය.  

 සීනි භාවිතයෙන් වැළකී සිටීමට  සිරුර උපකාර කළද, සිරුරේ බර පාලනය කිරීම සඳහා රසකාරක  අවදානම් විය හැකිය.

සීනි එකතු කළ ආහාර විශාල ප්රමාණයක් අනුභව කිරීමෙන් ඔබට දියවැඩියාව වැළඳීමේ වැඩි ඉඩක් ඇති බව සත්යයකි.  සීනි පරිභෝජනය  ඔබේ දියවැඩියාව වැළදීමේ   අවදානම වැඩි කළ හැකිය.

දියවැඩියාව ඇති වන්නේ ඔබේ ශරීරයට රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඵලදායී ලෙස නියාමනය කිරීමට නොහැකි වූ විටය. ඔබේ අග්යායාශය ප්රමාණවත් තරම් ඉන්සියුලින් නිපදවීම නැවැත්වූ විට, ඔබේ සෛල ඉන්සියුලින් වලට ප්රතිරෝධී වන විට හෝ දෙකම සිදු වූ විට දියවැඩියාව  ඇති විය හැක.

 

ඉන්සියුලින් යනු ඔබේ රුධිරයේ සිට ඔබේ සෛල තුළට සීනි ගෙන යන හෝමෝනයකි. ඔබේ ශරීරය ප්රමාණවත් ලෙස ඉන්සියුලින්   නිපදවන්නේ නැත්නම් හෝ ඔබ ඉන්සියුලින් ප්රතිරෝධී බවට පත් වුවහොත්, ඔබට රුධිරයේ සීනි මට්ටම නිදන්ගතව වර්ධනය විය හැක.

 

දිගු කලක් තිස්සේ පවතින අධික රුධිර සීනි මට්ටම හෘද රෝග, ස්නායු ආබාධ සහ වකුගඩු හානි පිළිබඳ විශ්වාසනීය මූලාශ්රය වැඩි කළ හැක, එබැවින් ඒවා පාලනය කර ගැනීම අත්යවශ් වේ.

 

දියවැඩියාවේ මූලික වර්ග දෙකක් තිබේ:

 

වර්ගය 1: මෙම ස්වයං ප්රතිශක්තිකරණ රෝගය ඇතිවන්නේ ඔබේ ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ඔබේ අග්යාන්යාශයට පහර දී ඉන්සියුලින් නිපදවීමේ හැකියාව විනාශ කරන විටය.

 

වර්ගය 2: අග්න්යාශය ප්රමාණවත් තරම් ඉන්සියුලින් නිපදවීම නැවැත්වූ විට, ඔබේ ශරීරයේ සෛල එය නිපදවන ඉන්සියුලින් හෝ දෙකටම තවදුරටත් ප්රතිචාර නොදක්වයි.

 

පළමු වර්ගයේ දියවැඩියාව සාපේක්ෂව දුර්ලභ වන අතර, ලොව පුරා 5-10%  පළමු වර්ගයේ දියවැඩියා රෝගීන් වේ.

 

දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව -  දියවැඩියා රෝගීන්ගෙන් 90% කට වඩා වැඩි ප්රමානයක් දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියා රෝගීන්වේ.   එය මූලික වශයෙන් ආහාර සහ ජීවන රටා සාධක මගින් ඇතිවන්නකි..

 

සීනි ඔබේ දියවැඩියාව වැළඳීමේ අවදානම වැඩි කරයිද?

පර්යේෂණයට අනුව, සීනි සහිත පැණිරස බීම නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීම විශ්වාසදායක මූලාශ්රයකින් ඔබේ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කරයි.

 

රටවල් 175  දත්ත වලට අනුව සීනි පරිභෝජනය දියවැඩියාව අවදානම සමඟ විශ්වාසනීය මූලාශ්රය සැලකිය යුතු ලෙස සම්බන්ධ වී ඇත. අධික සීනි පරිභෝජනය අවදානම වැඩි කරන අතර අඩු සීනි පරිභෝජනය එය අඩු කරයි.

 

සීනි දියවැඩියාවට හේතු වන බව මෙම අධ්යයනයන් සනාථ නොකළද, බොහෝ පර්යේෂකයන් විශ්වාස කරන්නේ සීනි සෘජුව හා වක්රව දියවැඩියා අවදානම වැඩි කරන බවයි.

 

ෆෲක්ටෝස් ඔබේ අක්මාව මත ඇති කරන බලපෑම නිසා එය සෘජුවම දියවැඩියා අවදානම වැඩි කළ හැක.

 

සීනි විශාල ප්රමාණයක් අනුභව කිරීමෙන් බර වැඩිවීමට සහ ශරීරයේ මේදය වැඩි කිරීමට දායක වීමෙන් දියවැඩියා අවදානම වක්රව ඉහළ නැංවිය හැකිය - මේ දෙකම දියවැඩියාව වර්ධනය සඳහා වෙනම අවදානම් සාධක වේ.

 


අධික සීනි පරිභෝජනයේ අහිතකර බලපෑම් අවම කිරීම සඳහා, ඇමරිකානුවන් සඳහා වන 2020-2025 ආහාර මාර්ගෝපදේශ නිර්දේශ කරන්නේ ඔබේ මුළු දෛනික කැලරි ප්රමාණයෙන් 10%කට වඩා විශ්වාසදායක ප්රභවයක් එකතු කළ සීනිවලින් ලබා නොගන්නා ලෙසයි.

 ස්වාභාවික සීනි එකම බලපෑමක් ඇති නොකරයි

එකතු කරන ලද සීනි විශාල ප්රමාණයක් අනුභව කිරීම දියවැඩියාවට සම්බන්ධ වී ඇති අතර, එය ස්වාභාවික සීනි සඳහා විශ්වාසදායක ප්රභවයක් නොවේ.

 ස්වාභාවික සීනි පලතුරු සහ එළවළු වල දක්නට ලැබෙන අතර ඒවා නිෂ්පාදනයේදී හෝ සැකසීමේදී එකතු කර නොමැත. ඒවා තන්තු, ජලය සහ අනෙකුත් පෝෂ් පදාර්ථ සමඟ සංයෝජනය වී ඇති නිසා, ඒවා වඩාත් සෙමින් ජීර්ණය වන අතර ඔබේ රුධිරයේ සීනි වැඩිවීමට ඇති ඉඩකඩ අඩුය.

 පලතුරු සහ එළවළු බොහෝ සැකසූ ආහාර වලට වඩා බරින් අඩු සීනි අඩංගු වේ, එබැවින් ඔබේ පරිභෝජනය පාලනය කිරීම පහසුය.

 පළතුරු යුෂ

100% පළතුරු යුෂ පානය කිරීම දියවැඩියා අවදානම වැඩි කරයිද යන්න පිළිබඳව පර්යේෂණ මිශ් වේ.

 ස්වභාවික යුෂවල සීනි වැඩි සහ තන්තු අඩු වූ විට පවා එය ඔබේ රුධිරයේ සීනි වැඩි කළ හැක. කෙසේ වෙතත්, මේදය, තන්තු සහ ප්රෝටීන් ප්රභවයන් සමඟ එය ඒකාබද්ධ කිරීමෙන් රුධිරයේ සීනි වැඩිවීම වළක්වා ගත හැකිය.

 ඇමරිකානු දියවැඩියා සංගමය නිර්දේශ කරන්නේ පළතුරු යුෂ වෙනුවට ජලය හෝ කැලරි රහිත පාන වර්ග ලබා දීමයි.

ස්වභාවික රසකාරක

මී පැණි සහ මේපල් සිරප් වැනි සමහර ස්වභාවික රසකාරක මේස සීනි තරම් දැඩි ලෙස සැකසූ නමුත් ඒවා තවමත් සාපේක්ෂ වශයෙන් පිරිසිදු සීනි ප්රභවයන් වන අතර තන්තු නොමැති තරම්ය.

 "ස්වාභාවික" ලෙස අලෙවි කරන තවත් බොහෝ රසකාරක  එකතු කළ සීනි ලෙස සැලකිය යුතුය. මේවාට අග්ගිස් සිරප්, පොල් සීනි සහ උක් සීනි ඇතුළත් වේ.

 කෘතිම රසකාරක දියවැඩියා අවදානම වැඩි කරයිද?

 කෘතිම රසකාරක යනු ශක්තිය සඳහා පරිවෘත්තීය කළ නොහැකි පැණි රසැති ද්රව් වේ. ඔවුන් කැලරි නොමැතිව පැණිරස ලබා දෙයි.

 කෘතිම රසකාරක මගින් රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ නොගියද, ඒවා තවමත් ඉන්සියුලින්      ප්රතිරෝධයට සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාවට සම්බන්ධ වී ඇත. කෙසේ වෙතත්, මෙය සිදු වන්නේ මන්දැයි විශේෂඥයින් සම්පූර්ණයෙන්ම වටහාගෙන නොමැත.

 එක් මතයක් නම්, කෘතිමව පැණි රස කළ නිෂ්පාදන මිහිරි රසැති ආහාර සඳහා කැමැත්ත නිසා   වැඩිපුර සීනි සහිත ආහාර අනුභව කරන බවයි. තවත් අදහසක් නම්, ඔබේ මොළය මිහිරි රසය ශුන් කැලරි සමඟ සම්බන්ධ කරන බැවින් කෘතිම රසකාරක මගින් සීනි වලින් පරිභෝජනය කරන කැලරි සඳහා ප්රමාණවත් ලෙස වන්දි ගෙවීමට ඔබේ ශරීරයට ඇති හැකියාව කඩාකප්පල් කරන බවයි.

 කෙසේ වෙතත්, දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා, ආහාර සෝඩා තවමත් සම්පූර්ණ සීනි සෝඩා වලට වඩා හොඳ විකල්පයක් බව සැලකිල්ලට ගැනීම වැදගත්ය.

 


 




A day in the life

No comments: