Thursday, February 06, 2025

කස කසා ඇට



ඔබත් කසකසා ඇට දාපු සරුවත් බීලා තියනව ද..? -
ඔබ දන්න කස කසා ඇට මේස හැන්දක් දිනපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ ශරීරයේ සිදුවන වෙනස..
සුපිරි ආහාරයක් ලෙස බොහෝ විට හඳුන්වන චියා බීජ හෙවත් කස කසා ඇට, සැල්වියා හිස්පැනිකා ශාකයෙන් ලබාගත් කුඩා කළු හෝ සුදු බීජ වේ.
මෙම කුඩා බීජ ප්‍රමාණයෙන් කුඩා විය හැකි නමුත්, ඒවා ප්‍රබල පෝෂණ ගුණයක් සහිතයි. දිනකට මෙම ගන්නා කස කසා ඇට මේස හැන්දක් පමණක් සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ රැසක් අපට ලබා දෙයි. 

මෙම පෝෂ්‍ය පදාර්ථ බහුල බීජ ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කිරීමෙන් ඔබේ ශරීරයට කළ හැකි කැපී පෙනෙන දේවල් දහයක් තමයි මේ:
1. ඔබේ ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කරයි.
කස කසා බීජ ආහාරමය තන්තු වලින් පොහොසත් වන අතර, එක් මේස හැන්දක තන්තු ග්‍රෑම් 5 ක් පමණ අඩංගු වේ. මෙම තන්තු අන්තර්ගතය බඩවැල් චලනයන් නියාමනය කිරීමට සහ බඩවැල් සෞඛ්‍යයට සහාය වේ. මෙම බීජ වල ද්‍රාව්‍ය තන්තු ජලය සමඟ මිශ්‍ර කළ විට ජෙල් වැනි ද්‍රව්‍යයක් සැදෙයි, එය ආහාර දිරවීම මන්දගාමී කිරීමට සහ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.
ඔබ මලබද්ධය හෝ අක්‍රමවත් ආහාර ජීර්ණය සමඟ අරගල කරන්නේ නම්, මෙම බීජ මෘදු, ස්වාභාවික පිළියමක් ලෙස යොදා ගත හැකිය. 
2. ඔබේ බර කළමනාකරණයට සහාය වේ.
ඒවායේ ඉහළ තන්තු සහ ප්‍රෝටීන් අන්තර්ගතය නිසා, කස කසා බීජ ඕනෑම බර කළමනාකරණ සැලැස්මකට අපූරු එකතු කිරීමට හැකිය. මෙම බීජ වල ඇති තන්තු ඔබට දිගු කාලයක් පූර්ණ බවක් දැනීමට, කුසගින්න අඩු කිරීමට සහ අධික ලෙස ආහාර ගැනීම වැළැක්වීමට උපකාරී වේ. මේ අතර, ප්‍රෝටීන් මාංශ පේශි අලුත්වැඩියාවට දායක වන අතර රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් ආහාර රුචිය අඩු කළ හැකිය. 
3. ඔමේගා-3 මේද අම්ලවලින් පොහොසත් ප්‍රභවයක් සපයනවා.
මෙම බීජ යනු ඔමේගා-3 මේද අම්ල, විශේෂයෙන් ඇල්ෆා-ලිනොලනික් අම්ලය (ALA) සඳහා හොඳම ශාක පදනම් කරගත් ප්‍රභවයකි. මොළයේ සෞඛ්‍යයට, දැවිල්ල අඩු කිරීමට සහ හෘද සෞඛ්‍යයට සහාය වීමට ඔමේගා-3 අත්‍යවශ්‍ය වේ. නිර්මාංශිකයින්ට හෝ මාළු වලින් වැළකී සිටින ඕනෑම කෙනෙකුට, මෙම බීජ ඔබේ ඔමේගා-3 අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා විශිෂ්ට විකල්පයක් ලබා දෙනු ඇත. 
4. අස්ථි ශක්තිය වැඩි දියුණු කරයි.
චියා බීජ හෙවත් කස කසා බීජ යනු කැල්සියම්, මැග්නීසියම් සහ පොස්පරස් වල විශිෂ්ට ප්‍රභවයකි - ශක්තිමත් අස්ථි සහ දත් පවත්වා ගැනීම සඳහා අත්‍යවශ්‍ය ඛනිජ මෙම බීජ මේස හැන්දක පමණක් කැල්සියම් මිලිග්‍රෑම් 76 ක් පමණ අඩංගු වේ. එය දෛනික නිර්දේශිත පරිභෝජනයෙන් දළ වශයෙන් 6% කි.
කිරි නිෂ්පාදන වලින් වැළකී සිටින හෝ අමතර අස්ථි සහාය අවශ්‍ය පුද්ගලයින් සඳහා, චියා බීජ ඔබේ ආහාර වේලට පහසු සහ ඵලදායී එකතු කිරීමකි. 
5. හෘද සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කරයි.
චියා බීජ වල ඇති ඔමේගා-3 මේද අම්ල, තන්තු සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක වඩා හොඳ හෘද සෞඛ්‍යයකට දායක වේ. තවද, චියා බීජ වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක මගින් හෘද වාහිනී රෝගවලට සම්බන්ධ ඔක්සිකාරක ආතතියට එරෙහිව සටන් කරයි. 
6. රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කරයි. 
කස කසා බීජ රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කිරීමට උපකාරී විය හැකි අතර, ඒවා දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින්ට හෝ එය වර්ධනය වීමේ අවදානමක් ඇති අයට විශේෂයෙන් ප්‍රයෝජනවත් වේ. මෙම බීජ වල ඇති තන්තු සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද සංයෝජනය කාබෝහයිඩ්‍රේට් ජීර්ණය සහ අවශෝෂණය මන්දගාමී කරයි, රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ යාම වළක්වයි. 
7. සමේ සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කරයි.
ක්ලෝරොජනික් අම්ලය සහ කැෆේක් අම්ලය ඇතුළුව චියා බීජ වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක, සමේ සෛල වලට හානි කළ හැකි නිදහස් විෂබීජ සමඟ සටන් කිරීමට උපකාරී වේ. ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීමෙන්, චියා බීජ වඩාත් තරුණ හා දීප්තිමත් සමක් ලබා ගැනීමට සහාය විය හැකිය. 
8. ශක්තිය සහ විඳදරාගැනීම වැඩි කරයි.
මෙම බීජ සියවස් ගණනාවක් තිස්සේ ස්වභාවික ශක්ති උත්පාදකයක් ලෙස භාවිතා කර ඇත. ඇත්ත වශයෙන්ම, පුරාණ ඇස්ටෙක් සහ මායා රණශූරයන් විඳදරාගැනීම සහ ශක්තිය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා ඒවා පරිභෝජනය කළ බවයි සදහන් වෙන්නෙ. මෙම බීජ වල ඇති ප්‍රෝටීන්, සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද සහ කාබෝහයිඩ්‍රේට් සංයෝජනය ස්ථාවර ශක්තියක් මුදා හැරීමක් සපයන අතර ඒවා විශිෂ්ට පූර්ව-ව්‍යායාම කෙටි ආහාරයක් බවට පත් කර ගත හැක. 
9. මානසික සෞඛ්‍ය සහ සංජානන ක්‍රියාකාරිත්වයට සහාය වේ.
චියා බීජ වල ඇති ඔමේගා-3 මේද අම්ල මොළයේ සෞඛ්‍යයට තීරණාත්මක කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි, සංජානන ක්‍රියාකාරිත්වය, මතකය සහ අවධානය වැඩි දියුණු කරනවා.
ඊට අමතරව, මෙම සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද වලින් කාංසාව සහ මානසික අවපීඩනයේ ඇති රෝග ලක්ෂණ අඩු කරන බව පෙන්වා දී ඇත. ඔබේ ආහාර වේලට චියා බීජ එකතු කිරීම සමස්ත මානසික යහපැවැත්මට සහාය විය හැකි අතර මොළයේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කළ හැකිය. 
10. ශරීරය සජලනය කරයි.
කස කසා බීජ වලට ජලය අවශෝෂණය කර ගැනීමට ඇදහිය නොහැකි හැකියාවක් ඇත - ඒවායේ බර මෙන් 10 ගුණයක් දක්වා. පොඟවා ගත් විට, ඒවා ජෙල් වැනි වයනයක් සාදයි, එය ඔබේ ශරීරයේ සජලනය මට්ටම් පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ. මෙම බීජ ක්‍රීඩක ක්‍රීඩිකාවන්ට විශේෂයෙන් ප්‍රයෝජනවත් වේ, මන්ද ඒවා දැඩි ව්‍යායාම වලදී අහිමි වන තරල නැවත පිරවීමට උපකාරී වේ. 
මෙම බීජ ඔබේ ආහාර වේලට ඇතුළත් කර ගන්නේ කෙසේද?
ඔබේ දෛනික චර්යාවට කස කසා බීජ ඇතුළත් කිරීම ඇදහිය නොහැකි තරම් සරලයි. ඔබට ඒවා යෝගට් හෝ සලාද මත ඉසිය හැක, ඒවා බීම වලට මිශ්‍ර කළ හැකිය, ප්‍රබෝධමත් පානයක් සඳහා, බීජ ජලයේ හෝ යුෂ වල පොඟවා කස කසා ජලය සෑදීමට හැකියි. 
නිගමනය
ඔබේ දෛනික ආහාර වේලට චියා බීජ මේස හැන්දක් පමණක් එකතු කිරීම ඔබේ සමස්ත සෞඛ්‍යයට සැලකිය යුතු ලෙස බලපෑ හැකිය. ආහාර ජීර්ණය සහ හෘද සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කිරීමේ සිට බර කළමනාකරණය සහ සමේ ජීව ශක්තිය ප්‍රවර්ධනය කිරීම දක්වා, මෙම කුඩා බීජ පෝෂණයේ බලාගාරයකි. ඔබ සෞඛ්‍ය උද්යෝගිමත් අයෙකු, ක්‍රීඩකයෙකු හෝ ඔවුන්ගේ යහපැවැත්ම වැඩි දියුණු කිරීමට බලාපොරොත්තු වන අයෙකු වුවද, කස කසා හෙවත් චියා බීජ ඔබේ ශරීරයේ අවශ්‍යතා සපුරාලීමට පහසු සහ බහුකාර්ය ක්‍රමයකි.
සටහන - සකුපෙරේරා
උපුටා ගැනීමකි මුල් හිමිකරුට ස්තුතියි !.
මෙවැනි දේවල් දැනගැනීමට Siwdesa News Facebook පිටුව follow කරන්න

A day in the life

Wednesday, February 05, 2025

අපේ කාලයේ වීදිය බණ්ඩාරලා





1996 මුලතිව් කඳවූර සමඟ දැවුණු අපේ කාලයේ වීදිය බණ්ඩාරලා 🇱🇰🇱🇰🇱🇰🇱🇰🇱🇰
යටත් වීම පසෙකලා ඔවුන් මාතෘභූමියේ උස් නිදහස වෙනුවෙන් සටන් කළහ.මේ ඡායාරූපයේ ගිණි ජාලා මැද දැවී අළු වෙන්නේ මොනවාද?
වර්ෂ 1996 .07.18 අළුයම 1.15 කණිසමේ සිට දින 07 ක් තම මාතෘභූමියේ උස් නිදහස වෙනුවෙන් දිවිපිදූ මුලතිව් යුධ හමුදා කඳවුරේ ජන්මයෙන් ලත් වීරත්වයෙන් මුසු වීරත්වයේ මුද්‍රා බඳු 09 වන ශ්‍රි ලංකා සිංහ රෙජිමේන්තුවේ නිළධාරීන් සහ සෙසු නිළයන් සේම දින ගණනක් නිරාහාරව සටන් කළ 06 වන විජයබාහු පාබල රෙජිමේන්තුවේ නිළධාරීන් සහ සෙසු නිළයන් සේම ශ්‍රි ලංකා කාලතුවක්කු හමුදාවේ නිළධාරීන් සහ සෙසු නිළයන් සේම මුලතිව් පොලීසියේ සිටි පොලිස් නිළධාරීන්,යුධ හමුදා පොලීසියේ පොලිස් නිළධාරීන්, ජාතික ආරක්ෂක බළමුළුවේ සාමාජිකයන්, නාවික හමුදාවේ කිමිදුම් ඒකකයේ නාවික විරුවන් සේම සිවිල් සේවකයන් සහ ආධාරක අනුඛණ්ඩ යටතේ පැමිණ සතුරු භුමියේ අවසන් පතරොම් ගැබ දක්වා සටන් කළ වීරෝධාර රණවිරුවන් අටසිය දෙනෙකුගේ පමණ නිසල දේහයන්ය.
රතු කුරුස සංවිධානය හරහා එල්ටීටීඊ ත්‍රස්තවාදීන් සිරුරු 50 කට වැඩි සංඛ්‍යාවක් ලබා දුන්නද ,ස්ථාන ගණනාවකදී ලබා දුන් සිරුරු හැර මෙලෙස කොකාවිල් හී සීනි සහ පෙට්‍රල් දමා අළු කළ සිරුරු සහිත රණවිරුවන් (අතුරුදහන් වු හමුදා සාමාජිකයන් )ලෙස නම් කළහ.
වසර තිහකට ආසන්න කුරිරු යුද්ධය තුළ දුටු සංවේදීම රූපයක් වන මෙය දකින වාරයක් පාසා දෙනෙතට කඳුළක් නුපන් නේ නම් ඔහු මිනිසෙක් නොවිය යුතුය. පරිප්පු හැරුණු විට බත් පමණක් වු ආහාර වේලකට සහ නෙස්ටමෝල්ට් පමණක් ලද කඳවුරක නිළධාරීන් සහ සෙසු නිළයන් ගෙවුවේ කටුක ජීවිතයක්.
තම ආදරණීය සැමියා මුලතිව් කඳවුරේ රුදුරු ත්‍රස්තවාදීන් පන්දහසක් මැද සටන් වදින විට තම කුළුඳුල් දරුවා කුස දරා සිටි බිරිඳට දරුවා අහිමි වු සංවේදනා මේ මුලතිව් ඛේදවාචකය තුළ හමුවේ. තම පුතු නිවසට එන තුරු තම දෙනෙත් පියෙන්නට පෙර බලාපොරොත්තුවේ දෑස් දල්වා සිටින මව්වරු පියවරු මුලතිව් ඛේදවාචකය තුළ හමුවේ. 
කඳවුරේ සිටි වීර රණවිරු පුතුන් යම් මානසික උත්තේජනයක් ලැබුවේ සවස 4.30 ට ගැසු ක්‍රිකට් වලින් ය. එහෙත් ඔවුන් තම උපන් දේශය වෙනුවෙන් කැපවීම් කළහ. වැටුප් ගැටලු දුෂ්කර ජීවිත ඔවුන් ද භුක්ති වින්දහ. එහෙත් ඔවුන් අරගල නොකලහ.සියල්ල සමසිතින් විඳ දරා ගත්හ.
දැවී අළුවෙන මගේ අදරණීය සොයුරණේ ඔබ සියලු දෙනාගේ මතු භවය සැපවත් ම වේවා!
මීට ඔබේ හුස්මෙන් සුසුම් හෙලනා සාමන්‍ය පුරවැසියෙක් වන මා -
-රමේෂ් හසන්ත
A day in the life

Tuesday, February 04, 2025

මඤ්ඤොක්කා සමග ඉගුරු එකට




මඤ්ඤොක්කා හා ඉගුරු එකට ගන්න එපා.
මඤ්ඤොක්කා සහ ඉඟුරු එකට ආහාරයට ගැනිමෙන් විෂ විය හැකියි.
මඤ්ඤොක්කා සහ ඉඟුරු එකට ආහාරයට නොගන්න යැයි වැඩිහිටියන් පවසනු ඔබ අසා ඇති. එම ප්‍රකාශයෙහි විද්‍යාත්මක පසුබිමක් තිබෙනවා.
මඤ්ඤොක්කා යනු ලෝකයේ මිනිසුන් ආහාරයට ගන්නා කාබෝහයිඩ්රේට් ප්‍රභව වලින් තුන්වන තැනට පත්වන බෝගයයි.
පෝෂණ ගුණයෙන් ඉතා ඉහළ මඤ්ඤොක්කා සමහර අවස්ථාවලදී විෂ විය හැක.
එයට හේතුවන්නේ සීනි සමග සම්බන්ධවූ සයනයිඩ් ( Cyanogenic glycoside -Linamerin) සයනොජෙනික් ග්ලයිකෝසයිඩ් සංයෝගය වේ.
මෙය මඤ්ඤොක්කා අලය තුළ ඇති පිෂ්ඨය කොටසෙහි අක්‍රියව ගබඩා වී ඇති අතර සාමාන්‍යයෙන් අක්‍රීය සංයෝගයකි.
මඤ්ඤොක්කා පොත්තේ පවතින ලිනමරේස් නම් වූ එන්සයිමය මගින් සයනොජෙනික් ග්ලයිකෝසයිඩ් සංයෝගය, හයිඩ්‍රිජන් (HCN) සයනයිඩ් බවට පත් කළ හැක.මෙය ශරීරයට විෂ විය හැකියි.
තුවාල වී හුලං වැදුණු මඤ්ඤොක්කා අල (නිල්ඉරි දිවූ අල ) ආහාරයට ගැනීමෙන්ද බොහෝවිට මෙය සිදුවේ.
එවැනි අල ඉවත් කිරීමද මඤ්ඤොක්කා තැම්බීමේදී වතුර ප්‍රමාණවත් තරමට දමා භාජනය විවෘතව තැම්බීම මගින් ද Hydrogen cyanide ඉවත් කරගත හැක.
මඤ්ඤොක්කා අල පරිස්සමින් පොතු ඉවත්කර ඉන් පසු කුඩා කැබලි වලට කපා පැය කිහිපයක් හොඳින් ජලයේ පොඟවා ජලය ඉවත් කොට, අලුත් වතුරින් තම්බන අතරේ කිහිප වරක් වතුර පෙරා ගැනීම ද විෂ සංයෝග ඉවත් වීමට මනා රුකුලක් වෙයි
කෙසේ නමුත් අමු මඤ්ඤොක්කා කෑම අනුමත කළ නොහැක.
මෙයට හේතුව නම් ආහාර මාර්ගයේ සිටින ක්ෂුද්‍ර ජීවින්ගේ එන්සයිම මගින් ද සයනොජෙනික් ග්ලයිකෝසයිඩ් සංයෝගය, හයිඩ්‍රිජන් සයනයිඩ් (HCN) බවට හැරවිය හැකි බැවිනි.
ඒ වගේම ඉඟුරු තුළද ලිනමරේස් එන්සයිමය බහුලව පවතින අතර එමගින් මඤ්ඤොක්කා වල පවතින සයනොජෙනික් ග්ලයිකෝසයිඩ් සංයෝගය, හයිඩ්‍රජන් සයනයිඩ් බවට පත් විය හැක.
එනිසා මඤ්ඤොක්කා සමඟ ඉඟුරු හෝ ඉඟුරු වලින් සාදන ලද කිසිදු ආහාරයක් නොගත යුතුය. (ඉඟුරු බිස්කට් ජින්ජර් බියර්… වැනි) සමහරුන් මාංශ පිළියෙළ කරනවිටද ඉඟුරු දමයි. මස් හොදි සමඟ මඤ්ඤොක්කා කෑමට ගෙන මෙම රෝග ලක්ෂණ පහළ වූ අවස්ථා පිළිබඳවද අසන්නට ලැබේ.
මඤ්ඤොක්කා විෂවීමකදී පහත ලක්ෂණ පහළ විය හැක.

හුස්ම ගැනීමේ වේගය වැඩිවීම (Rapid Respiration)
රුධිර පීඩනය සාමාන්‍ය මට්ටමට, වඩා පහත මට්ටමකට වැටිය හැක ( Dropping of Blood Preassure)
පපුව ගැහෙන බව (Palpitation, Rapid pulse)
නිදිමත ගතිය හා හිසරදය.(Drowsiness and Headache)
ආමාශ හෝ බඩේ වේදනාවන් (Stomach pain)
වමනය (Vomiting)
දියරමය මළ පහ වීම , පාචන තත්වයන් (Diarrhoea)
මනස ව්‍යාකූල වීම ( Mental Confusion ),
මාංශපේශීන්ගේ ඇති වන හිරිවැටීම් හා ගැස්සීම් (Twitching)
ක්ලාන්තය හා සිහි නැතිවීම ( Convulsions) දීර්ගකාලීනව විෂ සුළුවශයෙන් ශරීර ගතවීමෙන් ගලගණ්ඩය ( Goitre)
යකඩ උරාගැනීම අඩු වීම
ඇවිදින විට විසීවෙන සුළු ගතියක් ( Unstable gait) පවා ඇති විය හැක.

විශාල ප්‍රමාණවලින් සෑහෙන කාලයක් ආහාරයට ගතහොත් ක්‍රමක්‍රමයෙන් ශරීරයේ සයනයිඩ් ප්‍රමාණය වැඩිවී මරණය පවා සිදුවිය හැක.
 ආහාරයට ගැනීමෙන් පසු ඉහත ලක්ෂණ පහළ වුවහොත් ඉතා ඉක්මණින් වෛද්‍ය උපදෙස් ලබා ගැනීම යෝග්‍යය.
Source - ප්‍රජා විශේෂඥ වෛද්‍ය Uthpala Amarasinghe. (සුව වරුණ)
උපුටාගැනීමකි .
මුල් හිමිකරුට ස්තුතිය

A day in the life

Monday, February 03, 2025

සෝයා ආහාර .





සෝයා මීට් විසි එක්වැනි සියවසේ සුපිරි ආහාරය ලෙස හැඳින්වෙයි. නිර්මාංශිකයන්ට අවශ්ය ප්‍රොටීන ප්‍රමාණය සපුරාගන්නට මෙමගින් ලැබෙන අවස්ථාවත් එයට රුධිරගත කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කරන්නට ඇති හැකියාවත් පසුගිය දශක දෙක තුන ඇතුළත බෙහෙවින්ම ප්‍රශංසාවට ලක්ව තිබුණා. ආසියාවේ සෝයා මීට් සම්බන්ධයෙන් මහත් පුනරුදයක් ඇති වුණු අතර මේ හා සබැඳී නිෂ්පාදන රාශියක් ඒත් සමගම වෙළඳපොළට පැමිණුනා.
ඒත් දිගින් දිගටම සෝයා වලට ස්වකීය කීර්තිනාමය පවත්වා ගැනීමට වාසනාවක් නෑ. දැන්, දැන් පෝෂණවේදීන් සෝයා ආහාර බරපතල ලෙස ප්‍රශ්න කරනවා. මේ සම්බන්ධයෙන් ජගත් ව්‍යාප්ත සංවාදයක් පැවතුණත් ලාංකේය අප මේ සම්බන්ධයෙන් දැණූවත් නෑ. සෝයා සම්බන්ධයෙන් මෙකල පවතින විද්වත් කතිකාවත් ඇසුරේ ඔබේ දැණුම වපසරිය පුළුල් කිරීම අපේ මේ ලිපියේ එක් අරමුණක්.


දැන් තිබෙන්නෙ ජාන වෙනස් කරපු සෝයා මීට්
සෝයා ආහාර උපන්බිම පෙරදිග ආසියාවයි. ඒත් ලෝකයේ වත්මන් සෝයා අස්වැන්නෙන් වැඩි හරියකට උරුම කියන්නේ ඇමෙරිකාවයි. ඉස්සර නිෂ්පාදනය කළ සෝයාත් දැන් වවන සෝයාත් අතර ප්‍රධාන වෙනස්කමක් තිබෙනවා. අද වන විට අප ආහාරයට ගන්නා සෝයා වලින් සියයට 90 කටක් වැඩි ප්‍රමාණයක් ජාන වෙනස් කර වවන ලද සෝයායි. එසේම මේ සෝයා වලට රවුන්ඞ්අප් නමැති වල්නාශකය නිශ්චිත වශයෙන්ම යොදනවා. රවුන්ඞ්අප් වකුගඩු රෝගී කරන ප්‍රබල වල් නාශකයක්. එය පසුගියදා අපේ රටේ තහනම් කරනු ලැබුවා.
සෝයා මීට් වල පෝෂණීය ගුණය
සෝයා 100 ග්‍ ශක්තිය කැලරි 100ග් ක් තිබේ. මේදය 9ග් ක්ද.. කාබෝහයිඩ්රේට 10ග් ක්ද ප්රෝටීන 17ග් ක්ද අඩංගුය. මෙහි ඇති ප්රෝටීන මස්වල.. බිත්තරවල ඇති ප්‍රෝටීන තරමට පෝෂණීය නොවේ. එහෙත් අන් කවර ශාක ප්‍රෝටීනයකටත් වඩා සෝයා ප්‍රෝටීන පෝෂ්ය ගුණයෙන් ඉහළය. හැබැයි මේදය සැළකූ කළ.. මෙහි ඇත්තේ බහු අසංතෘප්ත මේදයයි. එම නිසා සෞඛ්‍ය සම්පන්න ජීවිතයක් අගයන අයට එතරම් සුදුසු වන්නේ නැහැ.
මිලෙන් අඩු නිසා සෝයා ආහාර කර්මාන්තයක් වශයෙන් ලෝකයේ ජනප්‍රිය වුණා, සියල්ල සිදුවුණේ ,ඊට පස්සෙ… ?
සෝයා ඇට වලින් ගන්නා මූලික නිෂ්පාදනය සෝයා තෙල්ය. තෙල් ලබාගත් පසු ඉතිරි වන රොඞ්ඩ සෝයා ආහාර සැකසුමට යොදාගනියි. සෝයා මිලෙන් අඩුය. එසේම ආහාර සැකසීමේදී ඒවායේ ප්‍රගස්ත නිෂ්පාදන පහසුකම් ඇතිවේ. මේ අනුව සෝයා ආහාර බෙහෙවින් ජනප්‍රියය. සෝයා වලින් ළදරු ආහාරද සැළකිය යුතු ප්‍රමාණයක් නිපදවනු ලබනවා.
සෝයා ඔබේ තයිරොයිඩ ග්‍රන්ථිය විනාශයට පත් කරයි .
තයිරොයිඞ් ග්‍රන්ථිය මගින් සිදු කරන අයඩින් සමායෝජනය අඩාල කරන ආහාර .ගොයිට්රොජිනික ආහාර. ලෙස හඳුන්වමු. තයිරොයිඞ් හෝමෝන ශ්‍රාවයට අහිතකර බලපෑම් ඇති කරන ගොයිට්රොජිනික ආහාර රැසක් මේ වන විට හඳුනාගෙන තිබේ. ඒ සියල්ලෙන්ම රජු ලෙස සැළකෙන්නේ සෝයා ආහාරයි.
සුපිරි ආහාරයකැයි බෞතීස්ම ලැබූ සෝයා වල චරිත සහතිකයට කළු පැල්ලමක් එකතු වූයේ ඇයි ?
ශරීරයට කෘතිමව ලිංගික හෝමෝන බෙදාහරින පයිටොඊස්ට්‍රජන් ය
දැනට හඳුනාගෙන ඇති පයිටොඊස්ට්‍රජන වැඩි වශයෙන්ම අඩංගු ආහාරය සෝයා වෙයි. පයිටොඊස්ට්‍රජන යනු අප ශරීරයේ තිබෙන ඊස්ට්‍රජන් හෝමෝනයමය. සෝයා වල වෙනසකට ඇත්තේ එකී ප්‍රෝටීන සම්භවයකින් යුක්ත වීමයි. පසුගිය කාලය පුරාවටම අසන්නට ලැබුණේ පයිටොඊස්ට්‍රජන වල ගුණ ගැනය. 
නමුත් ඒ පර්යේෂණවලට මුදල් වියදම් කළේ කවුද ? සෝයා කර්මාන්තයෙන් අධික ලාභ ලැබූ ව්යාපාරිකයන්ය.
බාහිරින් මෙවන් හෝමෝන වලට සමාන රසායනයක් ලැබුණු විට ශරීරය එයට ප්‍රතිචාර දක්වයි. ලිංගික හෝමෝන කෘතිමව ලැබීම නිසා ස්වාභාවික ශරීරගත හෝමෝන ක්‍රියාකාරිත්වයට ඇති කරන බලපෑම අති විශාලය. ඊස්ට්‍රජන් හෝමෝනය අධිකව ක්‍රිරියාත්මක වීමේ ප්‍රතිඵළයක් ලෙස ඇතිවන රෝග අතර පියයුරු පිළිකා, එන්ඩොමෙට්‍රියෝසියාව, ෆයිබ්රොයිඩ, දරුවන් නැතිකම මෙන්ම ලිංගික බෙලහීනතාවය මූලික වෙයි.  
දරුවන් සඳහාද සෝයා නිෂ්පාදන අද අලෙවි කෙරේ.
සෝයා මීට් වට්ටෝරුවකින් සමන්විත ආහාර වේලක් ගැනීමේදී මේ නොදරුවාටද උපත් පාලන පෙති හතරක හෝමෝන ශරීරගත වන බව පර්යේෂකයන් කණ්ඩායමක් ප්‍රකාශ කළේය. අද කාලයේ ඇතැම් දරුවන් වයස අවුරුදු හතේ අටේදී වැඩිවිය පත් වීමට මේ බලෙන් පැටවූ සෝයා ආහාර සිරිතද එක් චූදිතයෙක් වනවා
සෝයා ආහාර මගින් තයිරොයිඞ් ග්‍රන්ථියේ ක්‍රියාකාරිත්වයට විශාල බලපෑමක් කරන බව පසුගියදා මාධ්‍ය මගින් ඉමහත් ප්‍රසිද්ධියට පත්වූයේ සෝයා නිෂ්පාදන මහත් අභිරුචියෙන් ආහාරයට ගත් ඇමෙරිකාවේ ඔප්රා වින්ෆ‍රීට සිදුවූ අකරතැබ්බයක් හේතුවෙනි. 
නිලියක්.. රූපවාහිනී නිවේදිකාවක් වශයෙන් දැවැන්ත මාධ්ය භුමිකාවකට පන පෙවූ ඔප්රා වින්ෆර හිටි අඩියේ චප්පදෝරු ශරීරයකට හිමිකම් පෑවාය. ඇගේ ජීව ශක්තිය කෙමෙන් අඩුවන බවක් මෙන්ම මනෝභාවයන්හී පිරිහීමක්ද ඇතිවන බව ඇයට හැගී ගිය නිසා ඇය වෛද්‍ය පරීක්ෂණ වලට ලක්වීමේදී අයඩින් හිගතාවය නිසා ඇතිවන හයිපොතයිරොඩිසම් රෝගයට ඇය ලක් වී ඇති බව වෛද්යවරුන් සොයාගන්නා ලදී. මෙයට බලපෑ ආසන්න හේතුව ලෙස ඇගේ සෝයා ආශක්තතාවය බව හෙළිදරව් වීමත් සමගම සෝයා ආහාර සම්බන්ධයෙන් විශාල ප්‍රතිරෝධයක්ද බටහිර රටවල ඇති විය.
එන්සයිම අවශෝෂණය අඩාල කරන පයිටේට
පයිටේට – ඇට වර්ග.ධාන්‍ය හා රනිල කුලයේ ආහාර වල තිබේ. සෝයා වල මේවා විශාල වශයෙන් තිබේ. පයිටේට මගින් ශරීරයේ ඛණිජ අවශෝෂණය දුර්වල කරයි. අනෙකුත් ආහාර වල මේ ක්‍රියාවලිය සිදුවන්නේ නොගිනිය හැකි ප්‍රමාණයකිනි. නමුත් පයිටේට වල අධි සාන්ද්රණයක් ඇති නිසා සෝයා ආහාර මගින් ශරීරයේ ඛණිජ අවශෝෂණය සැළකිය මට්ටමකින් ප්‍රමාණයකින් දුර්වල කරන බව හෙළිදරව් වී තිබේ. මෙයින් මිදීමට ක්‍රරමයක් තිබේ. සෝයා ආහාරයට ගැනීමට පෙර පැසවීමකට ලක් කළ යුතුය.
ට්‍රිප්සීන් නිසා ආහාර ජීර්ණයට බාධා පැමිණෙයි.
ට්‍රිප්සින් යනු ජීර්ණක එන්සයිමයකි. ට්‍රිප්සින් නැති විට නියමිත පරිදි ශරීරයේ ආහාර ජීර්ණයක් සිදු වන්නේ නැත. එවිට පාචනය.. කෙණ්ඩා පෙරළීම්.. රුධිරවහන ආදිය ඇතිවේ. සෝයා ට්‍රිප්සීන් වල ක්‍රියාකාරිත්වය අඩාල කරන බවට හෙළිදරව් වෙලා තිබෙනවා. ඉන් සමස්ත ජීර්ණක ක්‍රියාවලියට බාධා පැමිණේ. මේ නිසා අග්න්යාශයේ රෝග ඇතිවීමට ඇති අවකාශ ඉහළ යයි.
මේ හැරුණු විට සෝයා සතුව ඇති පහත දැක්වෙන අවගුණයන්ද පර්යේෂණාත්මකව සනාථ වී තිබෙනවා.
සෝයා වල ඇති විටමින් බී ප්‍රතිසතමය අවශෝෂණයක් සිදු නොවේ. සමස්ත ප්‍රතිඵලය වන්නේ ශරීරයේ බී 12 විටමින ඌණතාවයක් ඇති වීමයි.
සෝයා ආහාර නිසා ශරීරයේ විටමින් ඞී අවශ්යතාවය ඉහළ නැංවෙයි.
සෝයා ආහාර සැකසීමේදී විෂකාරක ලයිසිනොඇලනින් හා අධි පිළිකාකාරක මෙන්ම නයිට්රොසොඇමීන් උත්පාදනය වෙනවා.
ඔබ දැනටමත් හානිකර යයි සළකන නිදහස් ග්ලූටමික් අම්ලයද සෝයා ආහාර නිෂ්පාදනයේදී උත්පාදනය වෙයි. සෝයා වල ඇති අමු රසය නැති කිරීමට සැකසූ ආහාර වලට මේවා කෘතිමව එකතු කිරීමක්ද සිදුවේ.
සෝයා වල අධික ලෙස ඇළුමිනියම් ඇත. මේවා ස්නායු පද්ධතියටත්.. වකුගඩුවලටත් හානිකර බව අමුතුවෙන් කිවයුතු නොවේ.
සෝයා සම්බන්ධයෙන් සමාජයේ ඇති වැරදි විශ්වාස
සෝයා ආහාර සම්බන්ධයෙන් වැරදි විශ්වාස විශාල සංඛ්‍යාවක් සමාජගත වී තිබේ. අප ඒවායේ සත්‍ය අසත්‍යභාවය විමසමු.
සෝයා වසර දහස් ගණනාවක් පැරණි ආහාරයකි
සෝයා මුලින්ම ආහාරයට ගත්තේ චීනයේ ක්‍රි.පූ. 1134-246 සමයේ විසූ චොවු අධිරාජ්යයය. සෝයා අමුවෙන් ආහාරයට ගැනීම විෂ සහිතය. මේ නිසා සෝයා පැසීමට ලක් කිරීමෙන් චීන වැසියෝ ඇතැම් ආහාර රසවත්ව නිෂ්පාදනය කරනු ලැබුවා.
ආසියානුවන් විශාල වශයෙන් සෝයා ආහාර අනුභව කරනු ලබනවා.
චීනයේත්, ජපානයේත් යන දෙරටේම දෛනික සෝයා පරිභෝජනය එක් පුද්ගලයෙකුට තේ හැඳි දෙකකට වැඩි නොවේ. සමස්තයක් ලෙස ආසියානුවන් මෙය මාංශල ආහාර වලට ආදේශකයක් ලෙස ප්‍රයෝජනයට ගන්නේ නැත.
පැරණි සෝයා ආහාර තරමටම නූතන සෝයා ආහාරද සෞඛ්‍ය සම්පන්නය
නූතන ආහාර සැකසීමේදී සිදුවන්නේ පැසීමට ලක් කිරීමෙන් එහි ඇති විෂ උදාසීන කිරීමයි. මෙහිදී ප්‍රෝටීන වල මුල් අණූක සැකැස්ම වෙනස් කිරීමක් සිදුවේ. එය සෞඛ්‍යයට හානිකරය. එසේම මේ ක්‍රියාවලියේදී විශාල පිළිකාකාරක ප්‍රමාණයක් ඊට එකතු වන්නේය.
සෝයා ආහාර වලින් සම්පූර්ණ ප්‍රෝටීන් අවශ්‍යතාවය සපිරෙනවා.
එය වැරදි මතයකි. සියළුම රනිල භෝග වලට ඇති නොහැකියාව, එනම් ගෙන්දගම් සහිත ඇමිනෝ අම්ලය නොමැති වීම.. මිතියොනයින් හා සිස්ටින් යන සංඝටක ඌණතාවය මේ සෝයා ප්රෝටීනවලද එලෙසමය. නූතන ආහාර නිෂ්පාදන ක්‍රියාවලිය තුළදී පහසුවෙන් බිඳෙනසුළු ලයිසින් විනාශ වීම තවත් බරපතල අඩුවකි. එවිට ලැබෙන්නේ බාගෙට ප්‍රෝටීන සැපයුමකි.
සෝයා පැසවීමට ලක් කිරීම නිසා විටමින B 12 අවශ්‍යතාවය සම්පූර්ණ වන්නේය
සෝයා වල තිබෙන මේ විටමින් බී 12 ශරීරය තුළ ප්‍රයෝජනය වන්නේ නැත. ඒ නිසා එම විටමින වල ඇති ගුණයක් නැත. මෙහිදී ඇත්තෙන්ම සිදු වන්නේ විටමින් බී 12 තිබුණාටත් වඩා අඩුවක් නිර්මාණය වීමයි.
සෝයා ආහාර වට්ටෝරු ළදරුවන්ට ඉතා පෝෂ්‍යදායකය.
ට්‍රිප්සින් නිෂේධක ආහාරයට ගැනීමෙන් මිටි බව ඇතිවන බව .හා අග්න්‍යශයේ ලෙඩ රෝග ඇති කරන බව සත්ත්ව අධ්‍යයන වලින් සනාථ වී තිබේ. දරුවෙකුට දත් හා අස්ථි වර්ධනයට විටමින් ඞී.. තීරණාත්මක කාර්යක් ඉටු කරයි. දරුවන්ට සෝයා වට්ටෝරු ලබාදීමෙන් ශරීරයේ විටමින් ඞී අවශ්යතාවය ඉහළ නැංවන බව හඳුනාගෙන තිබේ.
යකඩ හා තුත්තනාගම් බිළිඳු මොළයේ වර්ධනයට අවශ්ය වේ. සෝයා වල ඇති පයිටික් අම්ලය මේ යකඩ හා තුත්තනාගම් වල ක්‍රියාකාරිත්වය අඩාල කරන බව හෙළිදරව් වී තිබේ. මේ කාලයට දරුවන්ට කොලෙස්ටරෝල්ද අවශ්‍ය කරයි. සෝයා වල කොලෙස්ටරෝල් සංයුතිය අඩුපාඩු සහිතය.
සෝයා වල ඇති පයිටොඊස්ට්‍රජන නිසා ඉතා අඩු වයසෙන් ලිංගික පරිණතියට දරුවන් පත්වීමේ ගැටළුව මේ ලිපියේම අන් තැනක අප කතා කළෙමු.
මේ සියළු කාරණා විමසීමේදී හයක් හතරක් නොතේරෙන දරුවන්ට සෝයා වට්ටෝරු නිතිපතා දීම කෙතරම් සුදුසුද යන්න නැවත සමාලෝචනය කිරීමට සිදු වේ.
සෝයා ආහාර ඔස්ටියෝපොරෝසිස් වළක්වයි .
සෝයා ආහාර ගැනීම නිසා කැල්සියම් හා විටමින් ඞී යන පෝෂ්ය පදාර්ථ දෙකටම ගැටළු මතු වෙයි. මේ දෙකම අස්ථි සුවසෙත කෙරෙහී බෙහෙවින් වැදගත් වන බව ඔබද දන්නා කරුණකි. මේ නිසා සෝයා අස්ථි සවිමත් කිරීමට කිසිසේත් සම්මාදමක් වන්නේ නැත.
නූතන සෝයා ආහාර ගැනීමෙන් පිළිකා විශාල ප්‍රමාණයක් වැළඳීමෙන් ඔබව ආරක්ෂා කරයි
මෙයද වැරදි මතයකි.  
බ්‍රිතාන්‍ය රජය විශේෂ වාර්තාවක් නිකුත් කරමින් සෝයා ආහාර ගැනීමෙන් පිළිකා ඇතිවීම වළකින බවට ඇති සාක්ෂි එතරම් සවිමත් නොවන බව පෙන්වා දෙයි. ඇත්තෙන්ම මේ ගැන ගැඹුරින් විමසන කළ පිළිකා ඇතිවන අවස්ථා වැඩි කිරීමට නම් සෝයා හේතු වන බවට විද්‍යාත්මක කරුණු බොහෝ තිබේ.
සෝයා ආහාර ඔබව හදවත් රෝග වලින් ආරක්ෂා කරයි
ලොව පුරා සිදුවූ අධ්යයන වලට අනූව සෝයා ආහාර ගැනීමෙන් ඇතැම් ජන කොටස් වල කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කරන බවට සාක්ෂි පවතී. එහෙත් සෝයා ප්‍රෝටීනවලින් හදවත් රෝග ඇතිවීම මර්ධනය වන්නේද යන්න විමසිය යුත්තකි.
සෝයා ඊස්ට්‍රජන් ඔබට යහපතක් සිදු කරයි
සෝයා.. නිර්නාල ග්‍රන්ථි අවහිරකයකි. ස්වාභාවික ශරීර හෝමෝන වල ක්‍රියාකාරිත්වයට මෙමගින් ඇති කරන්නේ බාධාවකි. ආහාර ප්‍රයෝජ්‍යය මට්ටමෙන් ගත් විට සෝයා ආහාර ගැනීමෙන් කාන්තාවන්ගේ ඩිම්බ මෝචනයට බාධා පැමිණෙයි. පිළිකා අවදානම ඉහළ නංවයි. එය මික්සිඞීමා නොහොත් තයිරොයිඞ් ග්‍රන්ථියේ අයඩින් නිෂ්පාදනය අඩාල කිරීමේ වරදටද හේතු වෙයි.
සෝයා වල ඇති පයිටොඊස්ට්‍රජන මනස සුසර කරයි .
මෑතකාලීන අධ්‍යනයකට අනූව කාන්තාවන්ගේ රුධිරයේ වැඩිම ඊස්ට්‍රජන් සංයුතියක් ඇති අවස්ථාවේදී ඔවුන් අඩුම ප්‍රජානන ක්‍රියාකාරත්වයක් ප්‍රකට කරන්නේය. ඇමෙරිකාවේ.. ජපානයේ ටොෆු.. ජනප්‍රිය ආහාරයකි. මේ සෝයා වලින් හදන ආහාරය අනුභවයෙන් පසුකාළීනව ඇල්ෂයිමර් රෝගයට ලක්වීමේ අවදානම ඉහළ නැංවෙන බව හඳුනාගෙන තිබේ.
ආර්තව අභාවයට පසු කාලය ගත කරන කාන්තාවන්ට සෝයා ආහාර වඩාත් හොඳය .
සෝයා ආහාර මගින් ඊස්ට්‍රජන් මත ක්‍රියාකාරී වන අර්බුද, පිළිකා ආදිය බලගැන්වීමේ අවස්ථාව වැඩිය. එය තයිරොයිඞ් ග්‍රන්ථිය ආශ්‍රිත රෝග වලටද අත වනයි. තයිරොයිඞ් ග්‍රන්ථියේ අවක්‍රියාකාරිත්වය හේතුකොටගෙන ආර්තව අභාව රෝග ලක්ෂණ වඩාත් දුෂ්කර තත්ත්වයකට පත්වේ.
සෝයා ආහාර ඔබේ ලිංගික සෞඛ්යය සාරවත් කරයි
සත්ත්වයන් යොදාගෙන සිදු කරන ලද පර්යේෂණ වලට අනූව සෝයා සාඵළ්‍යතාවය නොහොත් වර්ගයා බෝ කිරීමට බාධා කරමින් අහිතකර ක්‍රියාකාරිත්වයක යෙදෙන බව හෙළිදරව් වී තිබේ. මේ හැරුණු විට මැදි වයස් පුද්ගලයන්ගේ රෝම වර්ධනය වැඩි කරන බව හඳුනාගෙන තිබේ. මෙය ටෙස්ටස්ටරෝන හෝමෝන හීන වන බවට සළකුණකි.
සෝයා පරිසරයට මිතුරු වගාවකි
දැනට වවන සෝයා වලින් සියයට 90ක්ම ජාන වෙනස් කරන ලද සෝයා වෙයි. මේවා ගැටළු රාශියක් පාරිසරික ජෛව ක්‍රියාකාරීන් විෂයෙහි ඇති කරයි.
සෝයා ආහාර දියුණු වන රටවල ජනතාවට වඩා හොඳ ආහාර තේරීමකි .
දියුණු වන රටවලට ආවේණික ධාන්‍ය තිබේ. වී, කුරහන්, මෙනේරි, මුං, මේ කිසිවක් සෞඛ්‍යට අහිතකර නැත. ප්‍රචාරයට මුවාවී සෝයා ප්‍රචලිත කිරීමෙන් මේ ගුණවත් ආහාර ජනතාවෙගෙන් ඈත් වී යයි.
මේසා විපරීත පැටිකිරියක් සහිත සෝයා ආහාර පුරුද්දක් ලෙස පරිභෝජනයට ගැනීමෙන් රටක ජනතාවට සිදුවන යහපතක් නැත. මේ නිසා සුලබව සෝයා නිෂ්පාදන ආහාරයට ගන්නා පාරිභෝගිකයන් මේ ගැන යලි යලිත් සිතනු වටී.
උපුටා ගැනීමකි.
මුල් හිමිකරුට ස්තූතියි 🙏
A day in the life
 

මීදුම Published @ 2014 by Ipietoon