ඔබත් කසකසා ඇට දාපු සරුවත් බීලා තියනව ද..? -
ඔබ දන්න කස කසා ඇට මේස හැන්දක් දිනපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ ශරීරයේ සිදුවන වෙනස..
සුපිරි ආහාරයක් ලෙස බොහෝ විට හඳුන්වන චියා බීජ හෙවත් කස කසා ඇට, සැල්වියා හිස්පැනිකා ශාකයෙන් ලබාගත් කුඩා කළු හෝ සුදු බීජ වේ.
මෙම කුඩා බීජ ප්රමාණයෙන් කුඩා විය හැකි නමුත්, ඒවා ප්රබල පෝෂණ ගුණයක් සහිතයි. දිනකට මෙම ගන්නා කස කසා ඇට මේස හැන්දක් පමණක් සෞඛ්ය ප්රතිලාභ රැසක් අපට ලබා දෙයි.
මෙම පෝෂ්ය පදාර්ථ බහුල බීජ ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කිරීමෙන් ඔබේ ශරීරයට කළ හැකි කැපී පෙනෙන දේවල් දහයක් තමයි මේ:
1. ඔබේ ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කරයි.
කස කසා බීජ ආහාරමය තන්තු වලින් පොහොසත් වන අතර, එක් මේස හැන්දක තන්තු ග්රෑම් 5 ක් පමණ අඩංගු වේ. මෙම තන්තු අන්තර්ගතය බඩවැල් චලනයන් නියාමනය කිරීමට සහ බඩවැල් සෞඛ්යයට සහාය වේ. මෙම බීජ වල ද්රාව්ය තන්තු ජලය සමඟ මිශ්ර කළ විට ජෙල් වැනි ද්රව්යයක් සැදෙයි, එය ආහාර දිරවීම මන්දගාමී කිරීමට සහ පෝෂ්ය පදාර්ථ අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.
ඔබ මලබද්ධය හෝ අක්රමවත් ආහාර ජීර්ණය සමඟ අරගල කරන්නේ නම්, මෙම බීජ මෘදු, ස්වාභාවික පිළියමක් ලෙස යොදා ගත හැකිය.
2. ඔබේ බර කළමනාකරණයට සහාය වේ.
ඒවායේ ඉහළ තන්තු සහ ප්රෝටීන් අන්තර්ගතය නිසා, කස කසා බීජ ඕනෑම බර කළමනාකරණ සැලැස්මකට අපූරු එකතු කිරීමට හැකිය. මෙම බීජ වල ඇති තන්තු ඔබට දිගු කාලයක් පූර්ණ බවක් දැනීමට, කුසගින්න අඩු කිරීමට සහ අධික ලෙස ආහාර ගැනීම වැළැක්වීමට උපකාරී වේ. මේ අතර, ප්රෝටීන් මාංශ පේශි අලුත්වැඩියාවට දායක වන අතර රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් ආහාර රුචිය අඩු කළ හැකිය.
3. ඔමේගා-3 මේද අම්ලවලින් පොහොසත් ප්රභවයක් සපයනවා.
මෙම බීජ යනු ඔමේගා-3 මේද අම්ල, විශේෂයෙන් ඇල්ෆා-ලිනොලනික් අම්ලය (ALA) සඳහා හොඳම ශාක පදනම් කරගත් ප්රභවයකි. මොළයේ සෞඛ්යයට, දැවිල්ල අඩු කිරීමට සහ හෘද සෞඛ්යයට සහාය වීමට ඔමේගා-3 අත්යවශ්ය වේ. නිර්මාංශිකයින්ට හෝ මාළු වලින් වැළකී සිටින ඕනෑම කෙනෙකුට, මෙම බීජ ඔබේ ඔමේගා-3 අවශ්යතා සපුරාලීම සඳහා විශිෂ්ට විකල්පයක් ලබා දෙනු ඇත.
4. අස්ථි ශක්තිය වැඩි දියුණු කරයි.
චියා බීජ හෙවත් කස කසා බීජ යනු කැල්සියම්, මැග්නීසියම් සහ පොස්පරස් වල විශිෂ්ට ප්රභවයකි - ශක්තිමත් අස්ථි සහ දත් පවත්වා ගැනීම සඳහා අත්යවශ්ය ඛනිජ මෙම බීජ මේස හැන්දක පමණක් කැල්සියම් මිලිග්රෑම් 76 ක් පමණ අඩංගු වේ. එය දෛනික නිර්දේශිත පරිභෝජනයෙන් දළ වශයෙන් 6% කි.
කිරි නිෂ්පාදන වලින් වැළකී සිටින හෝ අමතර අස්ථි සහාය අවශ්ය පුද්ගලයින් සඳහා, චියා බීජ ඔබේ ආහාර වේලට පහසු සහ ඵලදායී එකතු කිරීමකි.
5. හෘද සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කරයි.
චියා බීජ වල ඇති ඔමේගා-3 මේද අම්ල, තන්තු සහ ප්රතිඔක්සිකාරක වඩා හොඳ හෘද සෞඛ්යයකට දායක වේ. තවද, චියා බීජ වල ඇති ප්රතිඔක්සිකාරක මගින් හෘද වාහිනී රෝගවලට සම්බන්ධ ඔක්සිකාරක ආතතියට එරෙහිව සටන් කරයි.
6. රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කරයි.
කස කසා බීජ රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කිරීමට උපකාරී විය හැකි අතර, ඒවා දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින්ට හෝ එය වර්ධනය වීමේ අවදානමක් ඇති අයට විශේෂයෙන් ප්රයෝජනවත් වේ. මෙම බීජ වල ඇති තන්තු සහ සෞඛ්ය සම්පන්න මේද සංයෝජනය කාබෝහයිඩ්රේට් ජීර්ණය සහ අවශෝෂණය මන්දගාමී කරයි, රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ යාම වළක්වයි.
7. සමේ සෞඛ්යය ප්රවර්ධනය කරයි.
ක්ලෝරොජනික් අම්ලය සහ කැෆේක් අම්ලය ඇතුළුව චියා බීජ වල ඇති ප්රතිඔක්සිකාරක, සමේ සෛල වලට හානි කළ හැකි නිදහස් විෂබීජ සමඟ සටන් කිරීමට උපකාරී වේ. ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීමෙන්, චියා බීජ වඩාත් තරුණ හා දීප්තිමත් සමක් ලබා ගැනීමට සහාය විය හැකිය.
8. ශක්තිය සහ විඳදරාගැනීම වැඩි කරයි.
මෙම බීජ සියවස් ගණනාවක් තිස්සේ ස්වභාවික ශක්ති උත්පාදකයක් ලෙස භාවිතා කර ඇත. ඇත්ත වශයෙන්ම, පුරාණ ඇස්ටෙක් සහ මායා රණශූරයන් විඳදරාගැනීම සහ ශක්තිය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා ඒවා පරිභෝජනය කළ බවයි සදහන් වෙන්නෙ. මෙම බීජ වල ඇති ප්රෝටීන්, සෞඛ්ය සම්පන්න මේද සහ කාබෝහයිඩ්රේට් සංයෝජනය ස්ථාවර ශක්තියක් මුදා හැරීමක් සපයන අතර ඒවා විශිෂ්ට පූර්ව-ව්යායාම කෙටි ආහාරයක් බවට පත් කර ගත හැක.
9. මානසික සෞඛ්ය සහ සංජානන ක්රියාකාරිත්වයට සහාය වේ.
චියා බීජ වල ඇති ඔමේගා-3 මේද අම්ල මොළයේ සෞඛ්යයට තීරණාත්මක කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි, සංජානන ක්රියාකාරිත්වය, මතකය සහ අවධානය වැඩි දියුණු කරනවා.
ඊට අමතරව, මෙම සෞඛ්ය සම්පන්න මේද වලින් කාංසාව සහ මානසික අවපීඩනයේ ඇති රෝග ලක්ෂණ අඩු කරන බව පෙන්වා දී ඇත. ඔබේ ආහාර වේලට චියා බීජ එකතු කිරීම සමස්ත මානසික යහපැවැත්මට සහාය විය හැකි අතර මොළයේ ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.
10. ශරීරය සජලනය කරයි.
කස කසා බීජ වලට ජලය අවශෝෂණය කර ගැනීමට ඇදහිය නොහැකි හැකියාවක් ඇත - ඒවායේ බර මෙන් 10 ගුණයක් දක්වා. පොඟවා ගත් විට, ඒවා ජෙල් වැනි වයනයක් සාදයි, එය ඔබේ ශරීරයේ සජලනය මට්ටම් පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ. මෙම බීජ ක්රීඩක ක්රීඩිකාවන්ට විශේෂයෙන් ප්රයෝජනවත් වේ, මන්ද ඒවා දැඩි ව්යායාම වලදී අහිමි වන තරල නැවත පිරවීමට උපකාරී වේ.
මෙම බීජ ඔබේ ආහාර වේලට ඇතුළත් කර ගන්නේ කෙසේද?
ඔබේ දෛනික චර්යාවට කස කසා බීජ ඇතුළත් කිරීම ඇදහිය නොහැකි තරම් සරලයි. ඔබට ඒවා යෝගට් හෝ සලාද මත ඉසිය හැක, ඒවා බීම වලට මිශ්ර කළ හැකිය, ප්රබෝධමත් පානයක් සඳහා, බීජ ජලයේ හෝ යුෂ වල පොඟවා කස කසා ජලය සෑදීමට හැකියි.
නිගමනය
ඔබේ දෛනික ආහාර වේලට චියා බීජ මේස හැන්දක් පමණක් එකතු කිරීම ඔබේ සමස්ත සෞඛ්යයට සැලකිය යුතු ලෙස බලපෑ හැකිය. ආහාර ජීර්ණය සහ හෘද සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීමේ සිට බර කළමනාකරණය සහ සමේ ජීව ශක්තිය ප්රවර්ධනය කිරීම දක්වා, මෙම කුඩා බීජ පෝෂණයේ බලාගාරයකි. ඔබ සෞඛ්ය උද්යෝගිමත් අයෙකු, ක්රීඩකයෙකු හෝ ඔවුන්ගේ යහපැවැත්ම වැඩි දියුණු කිරීමට බලාපොරොත්තු වන අයෙකු වුවද, කස කසා හෙවත් චියා බීජ ඔබේ ශරීරයේ අවශ්යතා සපුරාලීමට පහසු සහ බහුකාර්ය ක්රමයකි.
0 comments:
Post a Comment
ඔබගේ අවධානය යොමුවුවාට මීදුම ස්තුති කරයි.
සුබ දවසක් !.